Näin pidät Sileäksi kudotun maton kauniina mahdollisimman pitkään.

Kun hoidat sileäksi kudottua mattoa oikein niin se pysyy mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Helppohoitoisen saat pidettyä puhtaana ja raikkaana alla näkyvillä ohjeilla.

Voit myös ladata tulostettavan / tallennettavan sileäksi kudottujen mattojen hoito-ohjeen alta näkyvästä linkistä.

SILEÄKSI KUDOTUT MATOT HOITO-OHJE

Sileäksi kudottujen mattojen hoito-ohjeet

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele matoille robotti-imurin käyttöä, sillä se kuluttaa maton pintaa ja reunakanttauksia. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä kevyt harjaus pehmeällä harjalla usein riittää irrottamaan irtopölyn ja roskat. Pohjaamattoman maton pohja voi olla karhea tai liukas eri lattiapinnoilla, joten suosittelemme maton alle liukuestettä.

Pienet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Poista irtolika tahraalueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Toki voit kätevästi pestä isommat tahra-alueet paikallisesti kylpyhuoneessa väljällä vedellä myös osasta mattoa, sillä etenkin pohjaamattomat matot ovat läpäiseviä ja kuivuvat nopeasti. Kääri matto löyhälle rullalle oikea puoli ulospäin ja kuivata matto pystyssä. Huolehdi, että lattiaa vasten oleva reuna ei käänny.

Vältä maton turhaa pesua ja pese vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Sileäksi kudottu matto pehmenee pesussa ja menettää ryhtiään. Tarvittaessa käytä maton alla liukuestettä tuomaan lisäryhtiä ja pitoa. Myös maton pinta kuluu pesussa, joten matto likaantuu käytössä herkemmin. Maton voikin pesun jälkeen suojakäsitellä tekstiili- tai mattosuojasuihkeella, mikä tekee jatkossa hoidosta helpompaa, kun maton pinta hylkii vettä ja likaa.

Käytä maton pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja pese matto pehmeää harjaa käyttäen miedolla pesuaineliuoksella. Huomaa, että sileäksi kudotuissa matoissa pintasidos kulkee useimmiten loimensuuntaisesti pystysuunnassa. Huuhtele matto huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Kuivata matto tasossa tai tuuletustelineellä auringolta suojassa. Älä ripusta mattoa narulle, ettei siihen tule venymiä. Sileäksi kudottu matto kuivuu nopeasti. Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton päädyt jäävät pesun jälkeen tummemmiksi, ei mattoa ole huuhdeltu tarpeeksi. Pese koko matto tai vain maton päädyt uudelleen.

SElaa SILEÄKSI KUDOTTUJA mattoja