Matonpesupaikat ja mattolaiturit

Suomesta löytyy jokaisesta kaupungista ja myös pienemmiltäkin paikkakunnilta matonpesupaikkoja ja mattolaitureita, joissa on näppärä käydä pesemässä mattoja kesäaikaan. Helteisenä päivänä matonpesu matonpesupaikalla on erityisen mukavaa touhua yhdessä tai yksin. Työn ohessa voi nauttia auringosta ja kesästä ja usein paikalla on myös muita samanhenkisiä ihmisiä matonpesu hommissa.

Matonpesupaikat ovat lähtökohtaisesti aina ilmaisia ja avoinna kaikille matonpesusta kiinnostuneille. Pesupaikoille ei tarvitse varata vuoroa, vaan pesijöiltä edellytetään hyvää yhteishenkeä ja muiden käyttäjien huomioon ottamista. Riippuen kaupungista tai paikkakunnasta niin matonpesupaikkoja löytyy muutamasta paikasta aina isoimpien kaupunkien yli 20 eri matonpesupaikkaan. Olemme listanneet alle muutamia tärkeitä huomioita matonpesupaikoista ja myös helpottaneet matonpesupaikkojen löytämistä eri paikkakunnilta keräämällä suorat linkit eri kaupunkien ja paikkakuntien matonpesupaikkoihin.

Matonpesua kesällä

Kesähelteillä on mukava viettää aikaa mattolaiturilla ja välissä voi käydä vaikka viilentymässä vedessä

Matonpesupaikkojen aukiolo ja käyttö

Matonpesupaikoista suurin osa avataan touko-kesäkuussa ja suljetaan syyskuun puolivälissä / syyskuun loppuun mennessä. Matonpesupaikkojen ja mattolaitureiden mahdollinen vedenpumppaus on säädetty monesti tietylle kellonajalle niin että yöaikaan mattoja ei voi pestä. Normaalit kellonajat ovat jotain välillä kello 5–22. Pesupaikoille ei tarvitse varata vuoroa, vaan pesijöiltä edellytetään hyvää yhteishenkeä ja muiden käyttäjien huomioon ottamista.

Pesupaikkojen isoissa altaissa pystyy pesemään isojakin mattoja ja muita tekstiilejä. Monesti matonpesupaikalla on myös mattomankeli, jolla on näppärä puristaa liiat vedet matosta pois. Tämän jälkeen maton voi ripustaa kuivumaan mattopuomeille, joita löytyy myös monesti mattolaitureilta ja pesupaikoilta. Näitä mattopuomi paikkoja on toki monesti rajatusti, joten on hyvä ottaa huomioon mahdolliset muut käyttäjät eikä pitää omia mattoja kohtuuttoman kauan kuivumassa. Loppukuivatuksen pystyy tekemään näppärästi myös kotona kunhan enimmät kosteudet ovat matosta hävinneet.

Matonpesupaikkojen kunnossapito

Kaupunkien ja paikkakuntien urakoitsijat tekevät matonpesupaikoilla kesäaikaan monesti viikoittaiset kunnossapitokierrokset ja varmistavat näin, että matonpesupaikat pysyvät käyttökunnossa ja ehjinä. Mahdollisista vikailmoituksista pystyy myös informoimaan oman alueen urakoitsijaa ja näihinkin löytyy puhelinnumerot kaupunkien ja paikkakuntien omien matonpesupaikkojen sivustojen alta.

Ympäristön huomiointi

Mattojen pesusta tulee aina likaa ja ympäristöystävällisintä onkin pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla. Monissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Oulussa ei ole enää mattolaitureita ympäristönsuojelullisista syistä.

Mattojen pesu vesistöissä on kielletty kaupunkien ympäristönsuojelumääräyksissä. Mattoja ei saa pestä siis järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Myöskään autojen, lemmikkien tai muiden kuin tekstiilien peseminen matonpesupaikoilla on ehdottomasti kielletty. Tarkasta aina paikalliset säännöt oman paikkakuntasi matonpesupaikalta.

Olisiko näistä vielä apua?

yhteystiedot palvelut usein kysyttyä